Orlando

Man i taekwondo-dräkt gör en träningsspark

Orlando är Tyresö Kampsports huvudinstruktör och är en av Sveriges mest meriterade taekwondo-utövare. Han blev uttagen till svenska landslaget i taekwondo ITF 2007 och har representerat Sverige många gånger på EM och VM. Sedan 2014 är han själv assisterande tränare för landslaget i taekwondo ITF. Orlando har tränat taekwondo sedan 1987. Han inspirerades av sin bror Rolly som blev världsmästare i taekwondo när Orlando var ung. Han har tävlat och tränat både i ITF samt WTF taekwondo, och har vunnit många tävlingar inom båda stilarna. Inom WTF har han blivit både 1:a, 2:a samt 3:a i SM och 2:a i Nordiska Mästerskapen. Han har även medverkat på många Allstyle galor/tävlingar där olika stilar möts, och vunnit 8 gånger. Orlando är utbildad domare och certifierad tränare genom Svenska Taekwondo-förbundet och certifierad barninstruktör inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

Orlando om kampsport:

Min kärlek till sporten är att den är teknisk, explosiv och utmanande. Oftast medföljer en stark kroppsuppfattning och träningen kräver disciplin ifrån dig. Fokusering samt närvaro spelar också en stor roll. Allt det har man nytta av även utanför träningslokalen. Man kan bli bra inom olika delar och det är en väldigt bred träningsform.

Tidigt 2005 bytte Orlando klubb och bytte även då helt över till Taekwondo ITF. Han blev uttagen till svenska landslaget 2007 och medverkade i EM i Slovenien och VM i Kanada. Orlando tog SM-guld i Skövde i november 2008, och kom på 2:a plats i öppna Europamästerskapen i lagsparring. I december 2009 arrangerade Tyresö Kampsport Taekwondo-SM i Tyresö, Bollmorahallen, och Orlando tog silver i en mycket jämn och nervkittlande finalmatch. I mars månad 2010 åkte han med svenska landslaget till Dublin i Irland och medverkade i deras tävling INTA Open, där Orlando tog hem guldet efter 5 tuffa matcher. Vann SM i Göteborg november 2011, och SM i Norrköping 2013.

Orlando utövar även kickboxning, som är en kampsport där utövare från olika stående kampsporter kan möta varandra, och i november 2014 deltog han i VM i kickboxning WTKA i Italien, och tog en bronsmedalj.

Shopping cart