TAEKWONDO

Taekwondo är en traditionell koreansk kampsport känd för sina snabba och varierade sparkar. Hos oss kan du träna både på elitnivå eller för att komma i toppform.

Sporten har utvecklats till en av världens populäraste kampsporter räknat efter antalet utövare. I taekwondo läggs det större vikt vid sparkar och stående strid jämfört med andra kampsporter, då man inom taekwondo har valt att använda benens större räckvidd och styrka jämfört med armarnas. I ingen annan kampsport förekommer sparktekniker i lika stor utsträckning. Fokus ligger på snabbhet och dynamik. Men taekwondo är även självförsvar, sport, motion, meditation och filosofi.

På koreanska betyder TAE ”att sparka eller bryta med fot”, KWON betyder ”att slå eller bryta med knytnäve” och DO betyder ”väg”, ”metod” eller ”konst”, vilket står för filosofin bakom kampsporten.

Löst översatt betyder taekwondo alltså ”fotens och knytnävens konst” eller ”fotens och handens väg”.

Begreppet taekwondo dök upp för första gången 1955 och utvecklades av general Choi Hong Hi. Han hade själv tränat Shotokan karate när han studerade i Japan, och han blandade denna kunskap med tekniker från äldre, koreanska kampsporter.

Läs mer om våra Taekwondo grupper

Organisationer

Det finns ett flertal organisationer inom taekwondo, men de två huvudsakliga är International Taekwondo Federation (ITF) och World Taekwondo Federation (WTF). ITF lägger generellt sett mer fokus på handtekniker än vad WTF gör. WTF omfattar primärt bentekniker, och har i modern tid fokuserat mer på tävlingsmomentet och sin OS-status.

Taekwondo hos Tyresö Kampsport

På Tyresö Kampsport tränar vi ITF taekwondo som motionssport för att utveckla sig själv, både sin fysik och sin mentala styrka, men man kan också ha som mål att tävla. Vi satsar på en god kamratskapsanda i klubben och har även som ambition att det ska vara roligt att träna.

Inom taekwondo kan man också genomgå gradering för att få ett bevis på sina kunskaper. Det innebär att man inför en graderingsinstruktör visar prov på sina teoretiska och praktiska kunskaper och därefter kan tilldelas en grad, om man har visat att man behärskar dessa (Kup och Dan-grader). Till varje grad är också ett bälte med ett specifikt utseende och färg knutet, som visar vilken nivå man har uppnått.

Vi tränar de grenar som även förekommer inom tävling, och där finns det särskilda tävlingsregler som ska följas samt en del skyddsutrustning för att höja säkerheten för utövarna.

Dessa grenar är:

Kamp / sparring – Kampmoment med hand- och fottekniker

 • Kamp mellan två utövare i två ronder á 2 min (i finalen 3 ronder).
 • Matchen bedöms av 4 kantdomare och 1 ringdomare.
 • Det är otillåtet att svepa sin motståndare eller använda slag och sparkar under midjan eller mot ryggen.
 • Vinnaren utses efter högst antal tagna poäng.

Mönster /tul – Grundtekniker utförs i en bestämd form

 • Domare bedömer bland annat noggrannhet, teknik, styrka och allmän estetisk känsla.
 • Tävling i mönster visar tydligt den tekniska nivån hos utövaren.

Krosstekniker – Krafttest med förutbestämda tekniker

 • Fem olika fastlagda hand- och bentekniker används för att knäcka högst antal plankor fastmonterade i en speciell ställning.
 • Med krosstekniker mäts kraften samt den tekniska förmågan hos utövaren.

Speciella tekniker – Spänsttest med förutbestämda tekniker

 • Fem olika hoppsparktekniker ingår.
 • Det gäller att sparka sönder en planka som är monterad i en ställning på högsta möjliga höjd eller avstånd.
 • Vid utförandet av speciella tekniker visas utövarens förmåga i spänst och kraft i teknikerna då de utförs i hoppande form.
 • Läs mer på Svenska ITF-Förbundets hemsida – Öppnas i nytt fönster
Shopping cart